MOJA KNјIGA: GOGOLjEVE PRIČE

MOJA KNјIGA
10.12.2021.
23,00 – 24,00 PETAK, Radio Beograd 1
GOGOLjEVE PRIČE
Gost: Dejan Simonović
Autor i voditelј emisije: Vojislav Karanović
Snimak emisije na: https://www.rts.rs/upload/storyBoxFileData/2021/12/09/44846689/mojaknjiga1012.mp3

U večerašnjoj emisiji sagovornik nam je književnik Dejan Simonović. On govori o knjizi priča Nikolaja Vasilјeviča Gogolјa. Sa pojavom Gogolјa na literarnoj sceni u Rusiji prestaje period imitiranja zapadne književnosti, a započinje pravac koji će kritičari kasnije nazvati ruskim realizamom. On je na svetlost dana izvukao likove odbačenih, običnih, nesrećnih, marginalnih lјudi, ali i afirmisao humor, grotesku, ironiju i fantastiku.

Gogolјevo delo uticalo je na čitavu seriju vrhunskih pisaca, među kojima su najvažniji Dostojevski, koji je najdoslednije nastavio sa promovisanjem malih lјudi, poniženih i uvređenih, kao glavnih junaka, i Kafka, koji je svoje priče temelјio na apsurdnom, grotesknom i bizarnom.Ističućiuticaj Gogolјevih dela na pisce realizma, Dostojevski je navodno rekao: „Svi smo mi izašli iz Gogolјevog Šinjela“. Gogolј je uticao na književni rad Branislava Nušića, Milovana Glišića, Stevana Sremca…

Naš sagovornik govori o tome šta mu Gogolјeve priče znače, šta je u njima zanimlјivo i vredno, i zašto posebnu pažnju treba posvetiti pričama“Nos“, Šinjel“ i “Ludakovi zapisi“. Dejan Simonović kaže da je Gogolј je pisac jeze, jer je je njegov humor uvek spojen sa strahom i gorčinom. On smatra da Gogolјev humor nije od onih gde se mi grohotom smejemo, i koji donosi rasterećenje, nego nas taj humor rastužuje, uznemiruje nas i tera da se zapitamo nad svojom društvenom i egzistencijalnom situacijom.

Dejan Simonović je objavio romane: “Neodolјiva draž poziva“, “Krojač iz Ulma“, “Zaklon“, “Prikaza“ i “Besposličari“, kao i zbirke priča: “Rastrojstva“ i “Bezglavo“. U književnoj periodici objavlјivao je priče i eseje.Autor je izvedenih radio drama: “Osvit“, “Žrtva“ i “Plaćenici“. Za dramu „Matrozi“ dobio je prvu nagradu na konkursu Radio Beograda za originalnu radio-dramu. Bio je urednik u Književnoj reči i Književnom magazinu, kao i urednik tribinskog programa Srpskog književnog društva u periodu 2013-2018. Trenutno je sekretar Srpskog književnog društva.
Nakon 10. decembra emisija može da se sluša ili preuzme na:
https://www.rts.rs/page/radio/ci/story/27/radio-beograd-1/4619861/gogoljeve-price.htm

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail