Lakmus vremena: Svi naši Frankenštajni

Video zapis tribine Svi naši Frankenštajni (ciklus Lakmus vremena), održane 15. novembra 2018. godine u Kulturnom centru Beograda, u organizaciji udruženja Oksimoron i KCB-a.

Učestvovali: Divna Vuksanović, Milica Živković, Milan Nikolić
Vodio: Dejan Simonović

„Ti si moj tvorac, ali ja sam tvoj gospodar.“
Pre ravno dva veka objavlјen je Frankenštajn Meri Šeli, pripovest o modernom Prometeju, kako u podnaslovu stoji.
Roman je stvorio podlogu za mit.
Da li je taj mit, danas, naša realnost?
Ko su naši Frankenštajni?

Stvaraju li čudovišta koja će se osamostaliti? I zagospodariti našim sudbinama, preteći da nas unište?
Šta nam donose genetski inženjering i veštačka inteligencija? Šta naučna dostignuća i tehnološka pomagala, koja više ne uspevamo ni da pratimo. Da li su nada ili pretnja?
Igramo li se bogova, pokušavajući da stvorimo život?
Da li prelazimo onu granicu iza koje čovek prestaje da bude čovek?
Učesnici: Divna Vuksanović, Milica Živković, Milan Nikolić
Moderira: Dejan Simonović

O učesnicima:

Divna Vuksanović rođena je u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti i Filozofskom fakultetu u Beogradu; magistra je Teatrologije i doktoresa u oblasti Savremene filozofje i Estetike. Predsednica je Estetičkog društva Srbije. Objavila je pet naučnih studija, preko 100 naučnih radova i jedanaest knjiga u oblasti književnosti; uvrštena je, kao autorka poezije i proze, u desetak antologija.

Milica Živković je redovni profesor angloameričke književnosti na Departmanu za anglistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu gde predaje na svim nivoima studija. Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu stekla je zvanje magistra filoloških nauka, odbranivši rad pod nazivom „Nastanak i trajnost mita o Frankenštajnu“. Tema doktorske disertacije bila je „Motiv dvojnika u engleskoj prozi 19. veka“. Nјena polјa istraživanja su britanska književnost 18. i 19. veka, studije kulture Australije, gotski roman i horor film, utopija i naučna fantastika, postkolonijalne studije. Objavila je veći broj radova u domaćim i stranim časopisima i zbornicima, autor je monografije o Džonu Kitsu, zbirke ogleda iz angloameričke književnosti i kulture pod nazivom Multikulturalizam i postkolonijalizam, kao i monografije Ogledi o posthumanizmu i književnosti.

Milan Nikolić je futurolog, kulturolog, politički analitičar, disident koji je tri puta bio u zatvoru u vreme komunističkog režima. Diplomirao je sociologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a postdiplomske studije završio je na Univerzitetu u Bostonu. Pored toga, bio je na usavršavanju na univerzitetima Harvard i Em-Aj-Ti (MIT). Radio je kao istraživač u brojnim sociološkim istraživanjima i pisao brojne stručne tekstove u naučnim časopisima, a potom je bio zaposlen kao sociolog sela u Institutu za ekonomiku polјoprivrede. Osnovao je Centar za proučavanje alternativa (CPA) i postao njegov direktor. Od osnivanja do danas, CPA je na projektima zapošlјavao više od stotinu naših najbolјih eksperata različitih profila.

Ciklus Lakmus vremena
Organizacija: Udruženje Oksimoron i Kulturni centar Beograda
Mesto: Kulturni centar Beograda, galerija Artget
Vreme, 15, 22 i 29. novembar u 19 časova

Tiribinski ciklus Lakmus vremena nudi sagledavanje važnih knjiga i ideja iz bliže i dalјe prošlosti u kontekstu savremenosti budući da su u ovim delima nagovešteni mnogi trendovi i ideje ispred vremena u kome su nastala. Knjiga i ideja koje su ostavile snažan trag i u našoj intelektualnoj sredini, ne samo na globalnom planu.
Koliko u njima prepoznajemo naše doba? Kako ih danas čitamo i doživlјavamo? Da li nas i šta nas u njima dotiče, šta je u njima uobličeno a šta rasvetlјavaju? Kakve uvide i vidike otvaraju?

U razgovorima će učestvovati književnici i teoretičari književnosti, filozofi, sociolozi, psiholozi, antropolozi…

Predviđene su tribine:

Svi naši Frankenštajni, 15. novembar 2018. u 19 časova

„Ti si moj tvorac, ali ja sam tvoj gospodar.“
Pre ravno dva veka objavlјen je Frankenštajn Meri Šeli, pripovest o modernom Prometeju, kako u podnaslovu stoji.
Roman je stvorio podlogu za mit.
Da li je taj mit, danas, naša realnost?
Ko su naši Frankenštajni?
Stvaraju li čudovišta koja će se osamostaliti? I zagospodariti našim sudbinama, preteći da nas unište?
Šta nam donose genetski inženjering i veštačka inteligencija? Da li su nada ili pretnja?
Igramo li se bogova, pokušavajući da stvorimo život?
Da li prelazimo onu granicu iza koje čovek prestaje da bude čovek?
Učesnici: Divna Vuksanović, Milica Živković, Milan Nikolić
Moderira: Dejan Simonović

Tržišni karakter, 22. novembar 2018. u 19 časova

Uočivši da se nešto suštinski promenilo, Erih From je izdvojio tržišni karakter kao dominantnu osobenost savremenog čoveka, koga određuju tržišni trendovi, ne dogme ili autoriteti.
Kakav je taj tržišni čovek? Čega se boji, čemu se nada, šta želi, čemu stremi?
Učesnici: Tatjana Milivojević, Milanko Govedarica, Lazar Džamić
Moderira: Dejan Simonović

Rodna (ne)odredivost kroz prizmu Virdžnije Vulf, 29. novembar 2018. u 19 časova

Orlando Virdžinije Vulf  biva i muško i žensko. Za Virdžiniju, um velikog pisca je androgin, muško-ženski. Kako danas shvatamo i doživlјavamo ono muško i ono žensko? Kao izdvojene? Suprotstavlјene? Povezane? Nerazlučive? Pretoplјene? Kao promenlјive ili jednom za svagda date? Kako se snalazimo u rodnom, međurodnom, nadrodnom?
Učestvuju: Bilјana Dojčinović, Jelena Nidžović, Milica Stojaković
Moderira: Danica Vukićević

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail