Dijego Fuzaro: GLOBALNI UDAR

GLOBALNI UDAR. Terapeutski kapitalizam i Veliki reset
Dijego Fuzaro
Preveo s italijanskog: Konstantin Dragaš

Akademska knjiga, biblioteka: Arcus

Mere koje su preduzete u borbi protiv pandemije izazvane virusom COVID-19 ostaviće trajne i opasne tragove ne samo u oblasti zdravstva, već i na budućnost čovečanstva u celini. U ovoj knjizi, Dijego Fuzaro, filozof „drugačijeg promišljanja“ i čuveni autsajder u italijanskim polemikama, pokazuje na koji način vanredno stanje postaje istinski i pravi metod vladanja. U oligarhijskom i autoritarnom pogledu, moć koristi strah od zaraze da reorganizuje kako društvo i ekonomiju tako i politiku, dok su osnovna prava i slobode suspendovani.

Vladajuće klase iskoristile su epidemiološko vanredno stanje kako bi ubrzale sve procese koji su već pokrenuti u kapitalističkoj globalizaciji: prevazilaženje već krhke parlamentarne demokratije, neutralisanje neslaganja, autoritarno reorganizovanje odnosa moći, programsko uništavanje radon sposobnog stanovništva i srednje klase, u senci gospodara finansija i divova e-trgovine i interneta.

Dijego Fuzaro (Diego Fusaro) predaje filozofiju na Institutu za visoke strateške studije i politiku u Milanu i jedan je od članova projekta „Eticonomia“. Sebe smatra nezavisnim Hegelovim i Marksovim učenikom. Među njegovim knjigama su i: „Minima mercatalia. Filozofija i kapitalizam“ (2012), „Budućnost je naša“ (2014), „Misliti drugačije“ (2017), „Istorija i svest prekarijata“ (2018), „Glebalizacija“ (2019) i „Gramši, dobro došao nazad“ (2021). Godine 2020. izdavač Piemme objavio je knjigu „Dragi Epikur“. Osnivač je projekta „Filozofija i njeni heroji“. (www.filosofico.net)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail